کرونا ویروس (Coronavirus)، نوعی ویروس است که انواع مختلف دارد و برخی انواع آن بیماری زا هستند. یک نوع جدید ویروس کرونا که به تازگی شناسایی شده است، منجر به بیماری تنفسی میشود. این بیماری از چین شروع شده و گسترش یافته است به ایران رسید و کشور ایران نیز درگیر شده است. علائم و روش تشخیص بیماری “کرونا” را میتوان مورد بررسی قرار داد و باید بدانید چه زمان نیاز به مراجعه پزشک دارید.
اغلب ویروس کرونا منجر به علائم عفونت تنفسی فوقانی مانند آبریزش بینی و سرفه و گلودرد میشود. این بیماری با داروهای بدون نسخه و استراحت درمان میشود ولیکن بستگی به نوع بیماری دارد چون تعداد نفرات بسیاری با این بیماری متاسفانه جان خود را از دست داده اند. در کودکان ویروس کرونا میتواند عفونت گوش میانی را نیز به دنبال داشته باشد.
انواع دیگر ویروس کرونا چیست؟
سندرم تنفسی حاد شدید (Severe acute respiratory syndrome ) که به اختصار به آن سارس (sars) میگویند و سندرم تنفسی خاور میانه (Middle Eastern respiratory syndrome) که به آن به اختصار مِرس (Mers) میگویند، هر دو در اثر آلودگی به ویروس کرونا ایجاد میشوند که از حیوانات منتقل میشود. اگر چه اعتقاد بر این است که مرس از شتر به انسان منتقل میشود اما میزبان اصلی هر دو کرونا احتمالا خفاش بوده است. در سال 2002 سارس به 37 کشور گسترش پیدا کرده و موجب وحشت عمومی در سرتاسر دنیا شد، بیش از 8000 نفر را آلوده کرد و جان بیش از 750 نفر را گرفت. به نظر میرسد مرس از انسان به انسان کمتر منتقل میشود اما مرگ و میر بیشتری دارد و 35% از حدود 2500 فرد مبتلا را از بین برده است.
علایم کرونا
این ویروس باعث ذات الریه (سینه پهلو) میشود. کسانی که دچار این بیماری میشوند، از سرفه، تب و مشکلات تنفسی رنج میبرند. در موارد شدید ممکن است نارسایی اعضایی مثل کلیه اتفاق بیفتد و ممکن است فشار خون شما از حالت طبیعی خارج شود. این ذات الریه ویروسی را نمیتوان با آنتی بیوتیک (چرک خشک کن) درمان کرد. داروهای ضد ویروسی که برای آنفلوانزا تهیه شده اند نیز در این بیماری کاربردی ندارند. اگر فردی در اثر ابتلا به این بیماری به بیمارستان مراجعه کند، درمان اصلی مراقبت و پشتیبانی از عملکرد ریه ها و اندامهای دیگر و دادن مایعات کافی به بیمار است. بهبودی بستگی به قدرت سیستم ایمنی بیمار دارد. بسیاری از کسانی که در اثر ویروس کرونا مرده اند پیش از آن هم از نظر سلامتی در وضعیت خوبی قرار نداشته اند.
دوره نهفتگی ویروس کرونا چقدر است؟
به نظر میرسد ظرف چهارده روز پس از آلودگی به ویروس، علائم پدیدار میشوند. در برخی موارد در چین تا 14 روز هم گزارش شده است و امروز در ایران این ویروس با جهش رو به رو بوده است.
علائم ویروس کرونا چیست؟
علائم بیماری ناشی از ویروس کرونای ووهان چین که از سال 2019 شروع شد، از کسالت خفیف تا بیماری شدید و مرگ متفاوت است. علائم شایع این بیماری عبارتند از:
- تب
- سرفه
- نفس های کوتاه
- در موارد نادر این ویروس منجر به مشکلات تنفسی شدید، ناراسیی کلیه یا حتی مرگ میشود.
- علائم این بیماری ظرف دو تا چهارده روز پس از آلودگی به ویروس شروع میشود.
علائم اولیه:
- لرز
- بدن درد
- گلو درد
- سردرد
- اسهال
- تهوع
- استفراغ
- آبریزش بینی
علائم این ویروس با سرعت بالا در ایران دارد پخش میشود و این امر باعث مبتلا شدن افراد زیادی در ایران شده است. در شرایط کنونی که در جهان برای کرونا به وجود آمده است باید آمادگی مقابله با این علائم را در ایران داشت. حتما علائم این بیماری را جدی بگیرید. در ایران با رعایت نکردن نکات پیشگیری روز به روز آمار مبتلایان افزایش پیدا میکند پس لطفا در پیشگیری از کرونا کوشا باشید.
اگر به تب یا هر یک از علائم اولیه کرونا مبتلا بودید، سریع به مراکز درمانی مراجعه کنید. در برخی موارد این علائم میتوانند متفاوت باشند.سعی کنید دو بار در روز دمای بدنتان را چک کنید تا باعث شود از داشتن تب در بدن خود با خبر شوید
تشخیص ابتلا به ویروس کرونا چگونه انجام میشود؟
تنها بر اساس معاینه فیزیکی نمیتوان تشخیص قطعی داد چون موارد خفیف این بیماری ممکن است شبیه به آنفلوانزا یا سرما خوردگی به نظر برسد. بنابراین برای تایید، باید آزمایش صورت بگیرد.پزشک و علائم ویروس کرونااگر اخیرا به چین مسافرت نکرده اید یا در تماس با فرد آلوده به ویروس کرونا نبوده اید برای درمان سرفه یا علائم سرما خوردگی روشهای معمول را باید در پیش بگیرید و نگران ویروس کرونا نباشید. البته میتوان گفت بر روی سطوح قرار میگیرد. اگر سرفه هایتان برطرف نشد یا علائم دیگری همراه با آن دارید از جمله درد سینه، مشکل تنفسی یا حساس ناخوشی، به پزشک مراجعه کنید.
چرا ویروس کرونا از آنفلوانزا بدتر است؟
هنوز نمیدانیم ویروس کرونای جدیدا شیوع یافته، چقدر خطرناک است و تا زمانی که اطلاعات کافی راجع به ن به دست نیاورده ایم، نمیتوانیم از خطرات آن براورد دقیقی داشته باشیم. 15,491 از 360,674 مورد ابتلا به این ویروس به معنی 4.2% مرگ و میر ناشی از آن است. با این حال این رقم ممکن است فراتر از حد واقعی باشد چرا که بسیاری از افراد مبتلا ممکن است علائم شدیدی نداشته باشند و به بیمارستان مراجعه نکنند بنابراین در آمار نیز در نظر گرفته نمیشوند. در حالی که در مورد آنفلوانزای فصلی (که در پاییز و زمستان شایع میشود) معمولا نرخ مرگ و میر کمتر از 1% است و هر ساله در سرتاسر دنیا جان حدودا 400 هزار نفر را میگیرد .
لازم به ذکر است که نرخ مرگ و میر سارس بیش از 10% بود. یکی دیگر از مسائل ناشناخته میزان مسری بودن این ویروس است. همچنین آنفلوانزا واکسن دارد در حالی که برای کرونا هنوز واکسنی تهیه نشده است بنابراین نمیتوان افراد آسیب پذیر جامعه از جمله سالمندان یا افرادی را که مشکل تنفسی یا ایمنی دارند از آن محافظت کرد. اگر احساس ناخوشی دارید حتما از دیگران فاصله بگیرید و دستان خود را مرتبا و با روش صحیح بشویید.
چگونه از آلودگی به ویروس کرونا پیشگیری کنم؟
در حال حاضر واکسنی برای آن وجود ندارد و بهترین راه جلوگیری از این عفونت، دوری از قرار گیری در معرض ویروس است. با کارهای زیر میتوانید از سرایت ویروسهای تنفسی پیشگیری کنید:
- حداقل بیست ثانیه برای شستشوی دستان خود با آب و صابون، وقت بگذارید و مرتبا دستان خود را بشویید. میتوانید در صورت عدم دسترسی به آب و صابون، از محلول ضد عفونی کننده بر پایه الکل که حداقل 60% الکل دارد، استفاده کنید.
- از تماس دست با چشمها، بینی و دهان خودداری کنید.
- از تماس نزدیک با افراد بیمار پرهیز کنید.
- اگر بیمار هستید، در منزل بمانید.
- با دستمال کاغذی، هنگام سرفه یا عطسه جلوی دهان خود را بگیرید و سپس دستمال را در سطل زباله بیندازید.
- اشیاء و سطوحی را که مرتبا لمس میکنید (مانند ریموت کنترل تلویزیون، دستگیره درها، گوشی موبایل و غیره)، تمیز و ضد عفونی کنید.
- در تجمعات انبوده حتما از ماسک های فیلتردار مدل N95 که به آن ها FFP2 نیز گفته میشود، استفاده کنید.
- دستمال در برار بر عطسه و سرفه خود بگیرید و در سطل زباله بیاندازید.
ويروس باكتري نيست و با آنتي بايوتيكها قابل درمان نيست!
براي پيشگيري هميشه گلوتون رو تَر نگه داريد و نزاريد گلوتون خشك بشه
بنابراين خودتونو تشنه نگه نداريد بخاطر اينكه به محض ورود ويروس ميتونه در عرض ١٠ دقيقه همه ي بدن رو فرابگيره
بزرگسالان ٥٠ الي ٨٠ سي سي آب ولرم و كودكان ٣٠ الي ٥٠ سي سي بنوشید.
هر لحظه كه احساس كرديد گلوتون خشك شده تامل نكنيد و سريعا آب بنوشيد.
گلوتون رو تر نگه داريد.
تا آخر ماه مارچ ، وارد محل هاي شلوغ نشيد ، از حمل و نقل عمومي استفاده نكنيد.
از غذاهاي سرخ شده و پر ادويه استفاده نكنيد.
درمان کرونا ویروس چیست؟
هنوز هیچ درمان ضد ویروسی اختصاصی برای این بیماری وجود ندارد. افراد آلوده به ویروس کرونای جدید ( 2019-nCoV ) برای بهبودی علائم باید به مراکز درمانی مراجعه کند. در موارد شدید، مراقبتهای لازم برای حفظ عملکرد اندامهای حیاتی بدن صورت میگیرد. بهترین راه پیشگیری از ابتلا به بیماری قرار نگرفتن در معرض ویروس کرونا است.
مسلما ساخت واکسنی که جلوی ابتلای انسان به ویروس کرونا را بگیرد بهتر از هر درمانی است اما در حال حاضر چنین واکسنی وجود ندارد.
خوشبختانه برخی از داروهای موجود برای نجات جان بیماران ویروس کرونا، میتوانند موثر باشند و خبر بهتر این است که درمان جدید ظرف نهایتا شش ماه وارد بازار خواهد شد و در دسترس عموم قرار خواهد گرفت.
دو روش برای درمان ویروس کرونا
- یک روش این است که مولکولهای کوچکی پیدا کنیم که از تکثیر ویروس جلوگیری کنند که این کار را با تداخل در پروتئینهای ویروس انجام میدهند. داروهای ضد ویروس معمولا به راحتی ساخته میشوند و به شکل قرص مورد استفاده قرار میگیرند. اما 99% از داروهایی که بر پایه این مولکولهای کوچک هستند در در نهایت بی تاثیر میشوند بنابراین ساخت داروهای ضد ویروسی جدید سالها ممکن است طول بکشد.
- روش دوم استفاده از همان سلاحی است که بدن ما به کار میگیرد یعنی پادتن ها (آنتی بادی ها). پادتنها پروتئینهای بزرگی هستند که به ویروسها وصل میشوند و باعث تخریب آنها میشوند. هنگامی که فردی به ویروس جدیدی مبتلا میشود، دو هفته زمان میبرد تا بدن بتواند پادتن کافی برای مقابله با آن بسازد. تزریق پادتن ساخته شده توسط سلولهای در حال رشد در محیط آزمایشگاهی به بدن، میتواند ویروسها را تحت کنترل نگه دارد تا زمانی که سیستم ایمنی بدن بتواند ویروس را دفع کند.
پادتنها کمتر از داروهای مولکول کوچک (روش اول مقابله با ویروس)، عوارض جانبی ایجاد میکنند چون به صورت اختصاصی به ویروسها متصل میشوند و آنها را از بین میبرند در حالی که داروهای مولکول کوچک به چیزهای زیادی میچسبند نه فقط ویروسها. بنابراین باید بتوانیم پادتنهای موثر و کارامد برای مقابله با ویروس کرونای جدید را به سرعت پیدا کنیم تا بتوانیم آن را به مقدار زیاد تولید کرده و این مشکل را برطرف نماییم.
آزمایش پادتنها
در واقع پیش از این گروهی در چین آزمایش پادتنها را در مقابل ویروس کرونای عامل بیماری سارس که در سال 2002 شیوع یافت، امتحان کرده اند و پادتنی را پیدا کرده اند که به ویروس کرونای جدید نیز وصل میشود. اما رئیس این تیم تحقیقاتی تیانلی یِنگ Tianlei Ying از دانشگاه فودان گفته است که یک یا دو ماه طول میکشد تا پادتن کافی بریا شروع آزمایش بر روی حیوانات و انسانها تولید کنیم.
دو پادتن برای درمان ویروس کرونای عامل بیماری مرس (MERS) وجود دارد که قبلا بر روی انسانها آزمایش شده است. ریجنران (Regeneron) شرکت بیوتکنولوژی امریکا که آنها را تولید میکند میگوید احتمال این که این پادتن برای ویروس کرونای جدید نیز عمل کند کم است اما بهرحال این پادتن و پادتنهای دیگر نیز آزمایش خواهند شد. این شرکت که در حال ساخت پادتنهایی برای ایبولا است، میگوید شش ماه زمان میبرد تا به مرحله ای برسیم که آزمایشهای انسانی را بتوانیم شروع کنیم.
داروهای ایدز
چند داروی مولکول کوچک ضد ویروسی در حال حاضر وجود دارد که میتواند در این بیماری نیز به کمک ما بیاید. مثلا داروی ضد ویروسی آزمایشی به نام گالیدِسیور galidesivir که برای درمان ایبولا ساخته شده است، برای ویروس کرونا نیز عمل میکند و قبلا آزمایشهای ایمنی را گذرانده است.
جان بلوث از شرکت BioCryst Pharmaceuticals میگوید: “این شرکت در حال انجام گفتگوی فعالی با مسئولات بهداشت و سلامت عمومی امریکا است تا اطمینان بدهد این دارو (گالیدِسیور) برای آنها در دسترس است.” اگر چه او نگفته است با چه سرعتی میتواند تولید را انجام دهد.
دو داروی نوید بخش که برای درمان ایدز به کار گرفته میشوند یعنی لوپیناویر (lopinavir ) و ریتوناویر (ritonavir ) ، برای استفاده در انسان تایید شده اند و در آزمایشهای بالینی کوچکی که انجام شده به نظر میرسد شدت و مرگ و میر را در بیماران مبتلا به کرونا ویروس مرس و سارس کاهش میدهند.
پزشکان در ووهان چین (مرکز شیوع ویروس کرونای جدید) آزمایشهای بالینی کنترل شده تصادفی بر روی لوپیناویر و رویتوناویر را شروع کرده اند. با در نظر گرفتن مقیاس شیوع بیماری در چین، میتوانید امیدوار باشید خیلی زود آزمایشها به نتیجه برسند و به درمان دسترسی پیدا کنید.
به طور کلی با بروز علائم کرونا چه کنیم؟
با دیدن علائم ویروس کرونا، به پزشک مراجعه کنید و سرماخوردگی های خودتون رو در حال حاضر جدی بگیرید. دانشمندان در حال کار بر روی درمان کرونا ویروس هستند، شما باید بیشتر از درمان به پیشگیری اهمیت بدید. تمام نکاتی که برای درمان کرونا و در مورد علایم ویروس در بدن شما ممکن است به وجود بیاید را پوشش دادیم و حتما با خوردن ویتامین c سیستم دفاعی بدن خودتون رو در این مدت قوی کنید. در این مدت از دست دادن و روبوسی کردن با دیگران بپرهیزید و دستورالعمل هایی که گفته شد رو برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری رعایت کنید. با رعایت نکردن نکات پیشگیری این بیماری در ایران اپیدمی خواهد شد، پس لطفا رعایت کنید.